cappuccino czy espresso?

Nieważne, czy lubisz białą czy czarną, u nas wypijesz swoją ulubioną kawę. Wiemy jak przygotować perfekcyjne cappuccino czy latte, zwieńczone latte artem oraz jak zaparzyć kremowe espresso. Starannie dobieramy ziarna i grubość mielenia, dbamy o jakość, parametry i temperaturę wody.
Tu nie ma przypadku. Kawa to nasza pasja. Pasja rodzi profesjonalizm, profesjonalizm daje jakość, a jakość to luksus - jak mawia Jacek Walkiewicz. Pozwól sobie na luksus picia kawy przygotowanej z najwyższą starannością.

Nasze espresso przygotowujemy zawsze z podwójnej dozy.
W naszych młynkach czekają na Ciebie ziarna 100% arabiki.
Ty decydujesz czy wolisz bardziej klasyczny smak kawy
z Gwatemali, czy tez niepowtarzalne i ciekawe ziarno single origin z innego regionu świata. Systematycznie zmieniamy single byś sam mógł poczuć jak wiele oblicz potrafi mieć kawa.

Wesoła alternatywa

Aeropress

intensywność
objętość
200 ml

Aeropress - najbardziej uniwersalne urządzenie do przygotowywania kawy. Papierowy filtr + ręcznie wytwarzane ciśnienie = napar charakteryzujący się dużą czystością smaku i intensywnością. Jeśli lubisz mocne doznania i soczystość, której długo nie zapomnisz to kawa właśnie dla Ciebie. 

Aeropress jest bardzo poręczny, zajmuje niewiele miejsca i jest praktycznie niezniszczalny, co czyni go zwykle pierwszym zakupem do domowych eksperymentów z kawą.

Dripper V60

intensywność
objętość
400 ml

Dripper V60 - klasyka metod przelewowych. Ten mały gadżet wytwarzany w japońskiej hucie szkła, towarzyszy kawowym zapaleńcom od wielu lat. Dzięki niemu w bardzo prosty sposób przygotujesz czarną kawę o dużej objętości. To bezsprzecznie nasza ulubiona kawowa alternatywa.

Metoda ta pozwala na uzyskanie kawy o dużej klarowności, lekkości i czystości smaku, przy jednoczesnym balansie poszczególnych smaków w kawie.

Chemex

intensywność
objętość
600 ml

Chemex dzięki dużej objętości to idealny towarzysz przyjacielskich spotkań w kawiarni. Uzyskana tą metodą przelewową kawa, jest niesamowicie klarowna i przejrzysta, gdyż większość naturalnych olejków kawowych zostaje przechwycona przez papierowy filtr. Napar ten przypomina w teksturze i smaku bardziej herbatę niż mocną czarną kawę. Tą czystość i delikatność można pokochać lub znienawidzić. Polubić za to, z pewnością można unikalny kształt tego naczynia, wynalezionego w 1941 roku. Jako eksponat można je także podziwiać w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej.

spróbuj u nas
- zabierz do domu

Posmakuj u nas, porozmawiaj z baristą, który chętnie podpowie jak zaparzyć konkretne ziarno, a jeśli lubisz - zabierz swoją paczkę do domu i eksperymentuj jako home barista! Znajdziesz u nas też szeroki wybór akcesoriów do przygotowania kawy w domu.

dostępne ziarna - proszę zapytaj baristę w Wesoła Cafe

aktualizacja 07/02/2018

We are interested in specialty coffee. That’s why we are currently offering types of coffee from the following roasters: 

 

 

*pamiętaj sprawdź naszą tablicę dostępności, żeby być na bieżąco