SPRAWDŹ AKTUALNE MENU

Witaj w Wesoła Cafe 🙂 Mamy nadzieję, iż czas spędzony w naszej kawiarni będzie dla Ciebie miłym doświadczeniem. 

MENU TYGODNIA ZE ZDJĘCIAMI – WYGODNE DO PRZEGLĄDANIA NA TELEFONIE ZNAJDZIESZ PONIŻEJ – PRZEWIJAJ 🙂

MENU W DNI ROBOCZE DO POBRANIA W PDF:   MENU PO POLSKU      albo           MENU IN ENGLISH

UWAGA: MENU WEEKENDOWE ZNAJDZIESZ TU:    POLSKIE MENU      lub       ENGLISH MENU

Weź proszę pod uwagę, iż czas wydawania potraw uzależniony jest od ilości Gości w kawiarni, a bywa u nas tłoczno 🙂 Prosimy Cię o wyrozumiałość, gdyż cały zespół pracuje na pełnych obrotach wydając świeże dania, przygotowane dla Ciebie.  Jeśli coś idzie nie po Twojej myśli – powiedz nam, dając szansę na rozwiązanie problemu 🙂 

KAWA TO NASZE OCZKO W GŁOWIE – ZAPYTAJ BARISTY JAKIE ZIARNA AKTUALNIE SERWUJEMY I JAKĄ METODĄ JE PARZYMY. BAJGLE, CHLEBY I BRIOSZKI ORAZ WSZELKIE CIASTA PIECZEMY SAMI OD POCZĄTKU DO KOŃCA. W NASZEJ KUCHNI UŻYWAMY TYLKO JAJEK Z WOLNEGO WYBIEGU, BOCZEK i MIĘSA O CZYSTEJ ETYKIECIE MAMY PROSTO Z PODSTOLIC OD GAWORA®. WYKAZ SKŁADNIKÓW UŻYTYCH W POTRAWACH I CIASTACH ORAZ ALERGENÓW DOSTĘPNY JEST NA ŻYCZENIE. CENY PODANE SĄ W PLN I ZAWIERAJĄ PODATEK VAT. SERWIS NIE JEST WLICZONY, A EKIPA LUBI TIPY 🙂 

W NASZEJ KAWIARNI JEST SAMOOBSŁUGA
– PROSZĘ ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE PRZY BARZE –

 

Uwaga: Całe poniższe menu dostępne jest w tygodniu. W weekendy, w trosce o skrócenie czasu oczekiwania, nie serwujemy burrito oraz miski boskiej. 

BRIOSZKA OLIWNA – serwowana do godz.15:00

pajda z oliwnej brioszki własnego wypieku podpiekana i podawana z zieleniną, ziołami, sosem ziołowym oraz dodatkami:

  • HALLO-GRZYB – kremowa jajecznica z 2 jaj, grecki ser Halloumi, grzyby duszone z cebulą i tymiankiem [w] /34  
  • ps. polecamy z extra boczkiem pieczonym od Gawora [m] /+6

  • AVO-JAJO – cytrynowe guacamole, łosoś wędzony na ciepło, piklowana cebula czerwona, jajko sadzone [m] /34

 

 

 

ZWYKŁE NIEZWYKŁE – klasyki, na wesoło 🙂 – serwowane do godz. 15:00

  • JAJECZNICA – kręcona na maśle z 3 jaj z wolnego wybiegu, posypana szczypiorkiem z pieczywem własnego wypieku
  • i masłem [w] /19

+ dorzuć co lubisz najbardziej

  • extra boczek wędzony /+6
  • extra grzyby (boczniaki z pieczarkami i cebulą) /+5
  • extra połówka awokado /+7
  • extra pasta wytrawna lub zielenina (sajd sałatkowy) /+5

 

  • KRÓLEWSKA OWSIANKA* – płatki owsiane gotowane w bio napoju owsianym, serwowane z masłem fistaszkowym, karmelizowanymi owocami, domową chrupiącą granolą i jogurtem sojowym [v] lub greckim [w] /23  
  • (*owsianki serwujemy tylko w tygodniu)   

 

 

CHCESZ WIĘCEJ?  (te dania serwujemy cały dzień)

  •  SZARPNIJ SIĘ (NA BUŁĘ) – duża słodka bułka nadziana szarpaną wieprzowiną BBQ (150g), starty ser dziugas, kiszona kapusta oraz pikantny sos chili-wege-majo [m] /29

  • CROISSANTY DLA ŁASUCHA – 2 croissanty maślane podawane na ciepło z 3 słodkimi specjałami do wyboru: domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy [w] /27

 

 

 

DOMOWE BAJGLEserwowane cały dzień (tradycyjne bajgle pieczemy codziennie wg naszej receptury, posypane są sezamem białym i czarnym, a w środku do wyboru:)

  • JAJO-KLASYK — pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek świeży, rzodkiewka, rukola [w] /19

  • JAJO-TWIST – pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pikle z marchwi i ogórka, kiełki fasoli mung, kolendra, szczypior, pikantny sos chili-wege-majo [w] /21

  • INDYK-BOCZEK – indyk pieczony w ziołach, wędzony boczek od Gawora, suszone pomidory, cebula czerwona, majonez, rukola [m] /25 + polecamy z extra jajkiem sadzonym /29

 

  • MAKRELA – pasta z wędzonej makreli z duszoną cebulą, ogórek kiszony, rukola [m] /25

 

  • AVO-TOFU – cytrynowe guacamole, tofu pieczone w sosie bbq, grzyby duszone z cebulą i tymiankiem, piklowana cebulka, rukola [v] /27

 

+ NA CZASIE – bajgiel z sezonowymi dodatkami  – zapytaj obsługę lub sprawdź na tablicy

 

 

BURRITO(serwowane cały dzień) pszenna tortilla pełnoziarnista, wypełniona po brzegi dodatkami:

  • TĘCZOWE – tofu pieczone w sosie bbq, guacamole, marchewka łososiowa z nori, kiełki fasoli mung, kolendra, szczypior, sos chili-wege-majo [v] /29

  • EL BANDIDO – szarpana wieprzowina w sosie bbq, ryż basmati, caponata z czarną fasolą i kaparami, ser dziugas, sałata rzymska, sos chili-wege-majo [m] /29

  • FALAFEL – pieczone falafele, guacamole, marchew świeża, piklowana czerwona kapusta, sałata rzymska, sos mango-majo [v] /29

 

 

 

MISKA OBFITOŚCI (serwowana cały dzień) – pyszna, sycąca miska na każdą porę dnia, zbilansowana, pełna zdrowia [gf]:

  • HIPISKA – komosa ryżowa z ziołami i daktylami, marchew świeża, grzyby duszone z cebulą i tymiankiem, hummus buraczany, awokado, siekane, prażone migdały, zioła, pieczone falafele lub tofu w sosie bbq [v] albo szarpana wieprzowina [m] – podawana na zimno /31

  • BOSKA – gotowany ryż basmati, caponata z czarną fasolą i kaparami, szarpana wieprzowina w sosie bbq, tarty ser dziugas [m] – podawana na ciepło /29 

 

 

 

EXTRA DODATKI  – podkręć swoje śniadanie tak jak lubisz! UWAGA: dodatki nie są sprzedawane osobno 

PIECZONY BOCZEK WĘDZONY Z PODSTOLIC /6  | INDYK PIECZONY lub  SZARPANA WIEPRZOWINA /6   

TOFU PIECZONE W SOSIE BBQ lub FALAFELE /6  |   JAJKO Z WOLNEGO WYBIEGU /4   | GRZYBY /5 

PASTA WYTRAWNA jajeczna | hummus buraczkowy| inna pasta /5

AWOKADO POŁÓWKA /7    |     ZIELENINA: sałata, rukola, zioła, marchew, sos ziołowy /5

BAJGIEL SOLO /4   |     PIECZYWO: pszenne kromeczki z naszej piekarni BUKA /4   |   WAFLE KUKURYDZIANE/4

SŁODKIE PASTY: nutela domowa lub biała czekolada z migdałami /5  | masło z fistaszków lub domowy dżemik owocowy /4

SYROP KLONOWY  |  MIÓD  |  MASŁO  /4

 

NAPOJE:

KAWA BIAŁA 

LATTE ok.370 ml /16 

CAPPUCCINO ok.300 ml /15

FLAT WHITE  ok.150 ml /13

MAŁE CAPPUCCINO ok.200 ml /13

ICE LATTE espresso, lód, zimne mleko /16

KLONOWE LATTE latte z syropem klonowym /19

* wszystkie kawy białe serwujemy na podwójnym espresso

** kawa na mleku owsianym [v] /+3  

 *** mleko bez laktozy /+1 

KAWA CZARNA        

  • o rekomendowany rodzaj ziarna zapytaj baristę

PRZELEW TYGODNIA 300 ml /14   

ICED FILTER COFFEE 250 ml /15

ESPRESSO SINGLE ORIGIN doppio /12 

ESPRESSO TONIC ok.350 ml (na zimno) /23

podwójne espresso, lód, tonic bzowy + bitters + pomarańcza           

 

AEROPRESS ok.200 ml /15                                  

DRIPPER ok.400 ml /21               

 

  POPISOWY KOKTAJL MIESIĄCA  NA BAZIE KAWY 🙂

 – wesoły „signature drink” – zapytaj baristy lub sprawdź na tablicy

 

HERBATY – wybór szlachetnych herbat liściastych od czajnikowy.pl   parzymy w czajniczku ok.500 ml /12

  • ZIELONA jaśminowa lub z owocami 
  • CZARNA earl grey lub Ceylon 
  • BIAŁA z malinami 
  • ROOIBOS (napar ziołowy z czerwonokrzewu)
  • LIŚCIE MIĘTY

 

DOMOWE KAKAOkakao ucierane z cukrem, rozpuszczone w spienionym mleku krowim ok. 300 ml [w] /12  lub podawane z bio napojem owsianym[v] /15

 

INNE ZIMNE NAPOJE

  • LEMONIADA DOMOWA owocowo-herbaciana, bez cukru, codziennie inny smak, serwowana na lodzie, ok.300 ml /15
  • WODA MINERALNA BUTELKOWANA  ‚KINGA PIENIŃSKA’  – gazowana, niegazowana 330 ml /7

 

SMOOTHIE & SOKI [v] przygotowywane na świeżo z owoców i warzyw

  • GREEN MONSTER – szpinak, ogórek, jabłko, banan, lód /16 
  • MANGO – mango, pomarańcza, jabłko, cytryna, lód /16
  • KOKTAJL BANAN&CO – banan, masło orzechowe, mleko owsiane, espresso, syrop klonowy, lód /18 
  • ŚWIEŻO WYCISKANY SOK – pomarańcza | grejpfrut | mix | ok.300 ml /18

 

ALKOHOL I BĄBELKI 

  • PROSECCO – CASA COOLER EXTRA DRY –  kieliszek 125 ml /15     |   butelka 750 ml /75 
  • MIMOZA KOKTAJL – Prosecco, świeży sok pomarańczowy – 130 ml /19
  • MANGOZA KOKTAJL – Prosecco, mus mango – 130 ml /19
  • APEROL SPRITZ Prosecco, Aperol, woda gazowana – 180 ml/ 25

  • WINO BIAŁE | WINO CZERWONE – zapytaj baristy jakie aktualnie serwujemy
  • PIWO REGIONALNE – wybór polskich piw kraftowych /17

SŁODKOŚCI  [domowe ciasta, serniki i desery – sprawdź w witrynie co przygotowaliśmy lub zapytaj baristę]  

  • WESOŁE BROWNIE CZEKOLADOWE – brownie na mące z migdałów z orzechami laskowymi [gf] /13
  • DOMOWE SERNIKI, CIASTA, DESERY – sprawdź w witrynce co dziś upiekliśmy /13 – 19
  • CROISSANT MAŚLANY – [w] podawany na ciepło solo lub ze słodkim specjałem do wyboru:
  • domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy /13
  • CROISSANTY DLA ŁASUCHA – [w] 2 croissanty maślane podawane na ciepło z 3 słodkimi specjałami do wyboru: 
  • domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy /27