SPRAWDŹ AKTUALNE MENU

MENU DO POBRANIA:   ♥ MENU PO POLSKU: MENU – LATO2021_tydzień_PL_lipiec

♠ MENU IN ENGLISH: MENU – LATO2021_weekdays_eng_July 

 

MENU WYGODNE DO CZYTANIA NA TELEFONIE ZNAJDZIESZ PONIŻEJ – PRZEWIJAJ 🙂

Witaj w Wesoła Cafe 🙂

Mamy nadzieję, iż czas spędzony w naszej kawiarni będzie dla Ciebie miłym doświadczeniem. 

Weź proszę pod uwagę, iż czas wydawania potraw uzależniony jest od ilości Gości w kawiarni, a bywa u nas tłoczno 🙂 Prosimy Cię o wyrozumiałość, gdyż cały zespół pracuje na pełnych obrotach wydając świeże dania, przygotowane dla Ciebie.  Jeśli coś idzie nie po Twojej myśli – powiedz nam, dając szansę na rozwiązanie problemu 🙂 

KAWA TO NASZE OCZKO W GŁOWIE – ZAPYTAJ BARISTY JAKIE ZIARNA AKTUALNIE SERWUJEMY I JAKĄ METODĄ JE PARZYMY. BAJGLE PIECZEMY SAMI OD POCZĄTKU DO KOŃCA, A PIECZYWO NA ZAKWASIE DOSTARCZA NAM RZEMIEŚLNICZA PIEKARNIA OLI – ŚWIEŻO UPIECZONA®. W NASZEJ KUCHNI UŻYWAMY TYLKO JAJEK Z WOLNEGO  WYBIEGU, BOCZEK i MIĘSA O CZYSTEJ ETYKIECIE MAMY PROSTO Z PODSTOLIC OD GAWORA®. WYKAZ SKŁADNIKÓW UŻYTYCH W POTRAWACH I CIASTACH ORAZ ALERGENÓW DOSTĘPNY JEST NA ŻYCZENIE. CENY PODANE SĄ W PLN I ZAWIERAJĄ PODATEK VAT. SERWIS NIE JEST WLICZONY, A EKIPA LUBI TIPY 🙂 

PONIŻEJ NASZE MENU CAŁODZIENNE -> 

NASZE OZNACZENIA W MENU : [v] = wegańskie | [w] = wegetariańskie  | [m] = mięsne  | [gf] = naturalnie bezglutenowe

  • NASZE HITY CAŁODZIENNE:

______________NA SŁONO ________________

KAPELUSZNIK pajda chleba pszennego na zakwasie od Świeżo Upieczonej, kremowa jajecznica z 2 jaj, ser halloumi z Greckich Przysmaków, pieczarka Portobello, sos ziołowy, zielenina, zioła i pestki dyni[w]/29

POD CHMURKĄ – pajda chleba pszennego na zakwasie od Świeżo Upieczonej, chmurka z kremowego sera (feta z Greckich Przysmaków i mascarpone); pieczona cukinia i papryka, świeże zioła, zielenina, pestki dyni[w]/29

OLE GUACAMOLE! – 2 jajka sadzone na połówkach bajgli z guacamole, pomidorową salsą z bazylią, czerwoną cebulą, granatem, limonką, kolendrą; zielenina, pestki dyni[w]/29

SZARPNIJ SIĘ (NA BUŁĘ) – duża słodka bułka nadziana szarpaną wieprzowiną BBQ(150g), świeżymi ogórkami, cebulą piklowaną, sałatą rzymską, orzechami ziemnymi, ostrym sosem chili-majo[m]/29 

BURRITO „KOMOSITO” – komosa ryżowa w pesto bazyliowo-kolendrowym, suszone pomidory, sałata rzymska, czerwona cebula, indyk pieczony w ziołach [m] lub fasola biała w sosie ziołowym[v]/27  

ACH ZIEMNIAKI! – pieczone młode ziemniaki, sałata rzymska, liście botwinki, rukola, zioła, pestki dyni, ogórki gruntowe, rzodkiewka, czerwona cebula, pesto koperkowe z orzechami ziemnymi + ser feta z Greckich Przysmaków lub + w wersji wegańskiej: fasola biała w sosie ziołowym[v][gf]/27 

ZIELONA MISKA MOCY – sałata rzymska, rukola, liście botwinki, pestki dyni, zioła, komosa ryżowa w pesto bazyliowo-kolendrowym, pieczone w oliwie pomidorki koktajlowe, ogórek gruntowy, rzodkiewka, awokado, fasola biała w sosie ziołowym [v] lub indyk pieczony w ziołach[m][gf]/31 

Z JA-JEM jajecznica na maśle kręcona z 3 jaj z wolnego wybiegu, posypana szczypiorkiem, do tego masło i pieczywo od Świeżo Upieczonej (pszenne)[w]/14  

+ dorzuć to co lubisz:

  • boczek wędzony /+5  
  • sajd sałatkowy/zielenina /+4
  • pieczarka Portobello /+5
  • połówka awokado /+6

_______________

  • DOMOWE BAJGLE [tradycyjne krakowskie bajgle wg. autorskiej receptury, posypane sezamem białym i czarnym]

JAJO – pasta jajeczna ze szczypiorkiem, masło, ogórek świeży, rzodkiewka, rukola[w] /16

INDYK-BOCZEK – indyk pieczony w ziołach, wędzony boczek od Gawora, suszone pomidory, cebula czerwona, majonez, rukola[m] /21 + polecamy extra jajko sadzone /24

GUACAMOLE – pasta z awokado, pomidorowa salsa z bazylią, czerwoną cebulą, granatem i limonką, rukola, jajko sadzone[w] /23 + polecamy extra boczek [m] /28

NA CZASIE – bajgiel sezonowy: z pastą z bobu z ziołami, burak marynowany, cebulka piklowana, zielenina [v]/17 

______________NA SŁODKO ________________

OWSIANKA LAS VEGA’S* – owsiane płatki gotowane w bio napoju owsianym, serwowane z masłem fistaszkowym, domowym musem z malin i czarnej porzeczki; banany, kokosowa tapioka, prażone płatki migdałów[v]/19   (*owsianki serwujmy tylko w tygodniu)

OWSIANKA TURBO* – owsiane płatki gotowane w mleku, serwowane z masłem z fistaszków, domową nutelą, domowym musem z malin i czarnej porzeczki; banany, jogurt grecki, prażone płatki migdałów[w]/19   (*owsianki serwujmy tylko w tygodniu)       

PUDDING Z TAPIOKI – pudding z mleka kokosowego i tapioki przełożony owocowym domowym musem z malin i czarnych porzeczek z sezonowymi owocami[v]/13

CROISSANT MAŚLANY – podawany na ciepło solo lub ze słodkim specjałem do wyboru: domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy[w]/9

CROISSANTY DLA ŁASUCHA – 2 croissanty maślana podawana na ciepło z 3 słodkimi specjałami do wyboru: domowa nutela/masło orzechowe/biała czekolada z prażonymi migdałami/domowy dżemik owocowy[w]/18

SMOOTHIE BOWL JAGLANY – orzeźwiający jeżynowy smoothie bowl serwowany na zimno: jeżyny, kasza jaglana, mleko kokosowe, masło orzechowe, banan, daktyle, owoce sezonowe, płatki migdałów [v][gf]/ 19 

DODATKI  [podkręć swoje śniadanie tak jak lubisz] UWAGA: dodatki nie są sprzedawane osobno] 

BOCZEK WĘDZONY Z PODSTOLIC/5 | INDYK PIECZONY/5 | JAJKO Z WOLNEGO WYBIEGU/3 | SER FETA/5 | PASTA WYTRAWNA/4 AWOKADO POŁÓWKA/6 | ZIELENINA: sałata, rukola, zioła, pestki dyni, sos ziołowy/4  BAJGIEL DOMOWY/4 |PIECZYWO NA ZAKWASIE: PSZENNE Z PIEKARNI RZEMIEŚLNICZEJ ŚWIEŻO UPIECZONA/4 WAFLE KUKURYDZIANE/4  SŁODKIE PASTY DOMOWE: MASŁO ORZECHOWE/ NUTELA DOMOWA/ BIAŁA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI/ DOMOWY DŻEMIK OWOCOWY/4

  • KAWA [o rekomendowany rodzaj ziarna zapytaj baristę] 

BIAŁA [wszystkie kawy białe serwujemy na podwójnym espresso]  — > w wersji wegańskiej kawę białą możemy też podać na mleku owsianym [v]  /+2

LATTE ok.370 ml  /15 

CAPPUCCINO ok.300 ml /14

FLAT WHITE  ok.150 ml /12

MAŁE CAPPUCCINO ok.200 ml/ 12

ICE LATTE espresso, lód, zimne mleko /15

KLONOWE LATTE latte z syropem klonowym /16

 

CZARNA                    

PRZELEW TYGODNIA 300 ml /13   

ICE FILTER COFFEE kawa sezonowa /na zimno w butelce/ 15

ESPRESSO SINGLE ORIGIN doppio /12 

ESPRESSO TONIC ok.350 ml /16 podwójne espresso + lód + tonic Thomas Henry Elderflower Tonic® + bitters + pomarańcza

AEROPRESS ok.200 ml /13                         

DRIPPER ok.400 ml /18                

 

  • INNE NAPOJE GORĄCE I ZIMNE

LEMONIADA DOMOWA – owocowo-herbaciana, bez cukru / codziennie inny smak, serwowana na lodzie, ok.300 ml/12

CASCARA AEROPRESS – wysuszone owoce kawowca, w naparze wyczuwalne nuty mirabelki, czereśni, jabłek i miodowa słodycz, parzona w Aeropressie, ok.200 ml /13

HERBATY LIŚCIASTE – wybór herbat liściastych od czajnikowy.pl – parzymy w w czajniczku ok.500 ml /10 

  • ZIELONA: jaśminowa lub z owocami 
  • CZARNA: earl grey lub Ceylon 
  • BIAŁA: z malinami 
  • ROOIBOS  
  • LIŚCIE MIĘTY

DOMOWE KAKAO na mleku /8  *kakao na mleku owsianym[v] /11

ŚWIEŻO WYCISKANY SOK – Pomarańcza, Grejpfrut, Mix, ok.300 ml /15 

WODA MINERALNA BUTELKOWANE ‚KINGA PIENIŃSKA’ – gazowana lub niegazowana /6

SMOOTHIES: [v][gf] 

  • GREEN MONSTER – szpinak, ogórek, jabłko, banan, lód /14 
  • MANGO – mango, pomarańcza, jabłko, cytryna, lód /14
  • KOKTAJL KAWOWY – espresso, masło orzechowe, mleko owsiane, banan, syrop klonowy, lód /16

 

  • ALKOHOL

WINO BIAŁE: ESMERALDA – MOSCATEL/ GEWURZTRAMINER VIÑA ESMERALDA / Torres/ Hiszpania

WINO CZERWONE: PRIMITIVO PUGLIA ORGANIC – 12 e mezzo/ Organic  Primitivo Puglia IGP/ Vervaglione/ Włochy

  • kieliszek 125 ml /14   |   karafka  500 ml /38  |   butelka 750 ml /53

PROSECCO CASA COOLER EXTRA DRY – kieliszek 125 ml /9  |  butelka 750 ml /49 

PIWO REGIONALNE – POLSKIE PIWA KRAFTOWE /15 [zapytaj o nasze rekomendacje]

 

  • SŁODKOŚCI [domowe ciasta, serniki i desery – sprawdź w witrynie co przygotowaliśmy lub zapytaj baristę]  

WESOŁE BROWNIE CZEKOLADOWE – brownie na mące z migdałów z orzechami laskowymi /12 [gf]

CIASTA, SERNIKI, DESERY /11-15 

WESOŁE FIT CIASTO – ciasta na bazie orzechów, daktyli, śmietanki kokosowej, bez glutenu, cukru rafinowanego, zwykle wegańskie /12-17 [v][gf]

CROISSANT MAŚLANY – podawany na ciepło solo lub ze słodkim specjałem do wyboru: domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy /9 [w]

CROISSANTY DLA ŁASUCHA – 2 croissanty maślana podawana na ciepło z 3 słodkimi specjałami do wyboru: domowa nutela/ masło orzechowe/ biała czekolada z prażonymi migdałami/ domowy dżemik owocowy /18 [w]

HIT !!!    NADZIANA DROŻDŻÓWKAmaślano-jogurtowa drożdżówka, obficie posypana kruszonką, nadziana po brzegi autorskim nadzieniem: czarna porzeczka z białą czekoladą /12 [w] (codziennie pieczemy nadziane z porzeczką i białą czekoladą; o drugi smak nadzienia zapytaj obsługę lub sprawdź na naszej tablicy).