śniadanie

* serwowane 7-12 / w weekend cały dzień

 
    • JAJA i SPÓŁKA

    JAJA NA WYPASIE

    /2 jaja sadzone, pieczone kiełbaski wieprzowe i boczek pieczony, cieciorka w pomidorach, musztarda, mała sałatka + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 27  

    JAJA NA PIECZONYCH WARZYWACH (DYNIA PIŻMOWA, ZIEMNIAKI, BATATY)

    /2 jaja sadzone, warzywa pieczone w ziołach, domowe pikle z marchewki i pietruszki, hummus klasyczny z za’atarem, mała sałatka + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/  19 [w]

    JAJECZNICA  /3 jaja przygotowywane na maśle, ze szczypiorkiem lub boczkiem 

    + pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 12

    OMLET PIECZONY WYTRAWNY* [gf]  /3 jaja z dodatkami, mała sałatka/ 19

    {czas oczekiwania min.20 min}  (*zapytaj baristę o opcje dnia)

    OMLET NA SŁODKO Z PIECZONYM JABŁKIEM I MUSEM WIŚNIOWYM [s] [gf] [w]

    /3 jaja*, banan, pieczone jabłko, mus wiśniowy, twarożek, masło orzechowe, cynamon, 

    płatki migdałów/ 23    {czas oczekiwania min.20 min}

    …………………………………………………………………………………………………………

    • JAJA SADZONE NA GRZANKACH 

    /2 jaja z wolnego wybiegu sadzone na chrupiących grzankach z chleba włoskiego – ciabatta z dodatkami/

    SZPINAK DUSZONY + POMIDOR

    /jaja sadzone na grzankach, szpinak duszony z czosnkiem, pomidor, rukola, oliwa z oliwek/  22 [w]

    GUACAMOLE + FETA 

    /jaja sadzone na grzankach, domowe guacamole (pasta z awokado z chilli, czosnkiem i cytryną), 

    ser feta, pomidorki koktajlowe, rukola, oliwa z oliwek/ 23 [w]

    BOCZEK + PIECZARKI

    /jaja sadzone na grzankach, boczek pieczony, pieczarki duszone w czosnku i tymianku, rukola, 

    sos aioli/ 22

    ……………………………………………………………………………………………………….

    • TALERZE I MISKI

    TALERZ MIX /ser cheddar, pasta jajeczna, twarożek wiosenny (rzodkiewka, szczypiorek, czerwony pieprz), domowy chutney jabłkowo-cebulowy + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło, mała sałatka/ 22 [w]    + szynka dojrzewająca prosciutto crudo/ 26

    HARD SET MIX = talerz mix 

    + jajecznica z 2 jaj  (z boczkiem lub szczypiorkiem)/

    • kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte)/ herbata/ lemoniada/ 32/36 (z szynką prosciutto)

    TALERZ WEGE /pomidorowy pasztet z soczewicy, hummus klasyczny z za’atarem, pasta z suszonych pomidorów, pasta z białej fasoli i zielonych oliwek + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), mała sałatka/ 19 [v] 

    HARD SET WEGE = talerz wege 

    + jajecznica z 2 jaj ( z boczkiem lub szczypiorkiem)/ 

    + kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte) / herbata/ lemoniada/ 29

    OWSIANKA DNIA* [s] 

    /płatki owsiane z owocami na mleku/ 11  lub  mleku kokosowym [v]/ 13  *(podawane na ciepło) 

    JAGODOWY SMOOTHIE BOWL

    /jagody, maliny, kasza jaglana, banan, daktyle, masło orzechowe, mleko kokosowe, płatki kokosowe, jagody goji, kiwi, nasiona chia – podawany na zimno/ 19 [v] [gf] [sf]

    GRZANKI Z SEREM BRIE I PIECZARKAMI 

    /chrupiące grzanki z chleba włoskiego – ciabatta, ser brie, pieczarki duszone w tymianku i czosnku, 

    oliwa z oliwek, rukola/ 19 [w]

    GRZANKI Z KREMOWYM SEREM KOZIM I MIODEM 

    /chrupiące grzanki z chleba włoskiego – ciabatta, ser kozi, miód, orzechy włoskie, rukola/ 21 [w]

    …………………………………………………….……………………………………………………

    EXTRA DODATKI (ok.30-50g.)  | polecamy dla urozmaicenia śniadania czy kanapki |

    BOCZEK /  INDYK  /  KIEŁBASKA WIEPRZOWA   /   SZYNKA DOJRZEWAJĄCA PROSCIUTTO CRUDO /  4

    ŁOSOŚ WĘDZONY/ 7 

    AWOKADO/ 4 |  SER KOZI/ 4 

    PIECZARKI DUSZONE W TYMIANKU I CZOSNKU/ 3

    PASTY: HUMMUS KLASYCZNY / PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW/ PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I OLIWEK/  3

    MASŁO ORZECHOWE / KONFITURA OWOCOWA/ MIÓD/ 2 |  DOMOWA NUTELA/ 3

    DODATKOWE PIECZYWO/ WAFLE KUKURYDZIANE  2

    JAJKO Z WOLNEGO WYBIEGU/ 2

 

lunch

* serwowane po 12 / w weekend po 13

ZESTAW NA LUNCH

  • ZUPA I DANIE DNIA* 
  • + kompot/ domowa lemoniada/ 24
  • ZUPA I PEŁNOZIARNISTY WRAP
  • + kompot/ domowa lemoniada/ 28-32

SOLO

  • ZUPA DNIA*  /12                                                          
  • DANIE DNIA*  /19 
  • PEŁNOZIARNISTY WRAP  /19-24
  • TALERZ MOCY /23 – 25       
  • /*zapytaj baristę lub sprawdź na tablicy/
  •   

WRAP PEŁNOZIARNISTY 

/pełnoziarnista tortilla pszenna + miks sałat i wybrane dodatki/

  • SZARPANA WIEPRZOWINA W SOSIE BBQ  /orientalny colesław z czerwonej kapusty, sos orzechowy/  24 
  • INDYK PIECZONY W TYMIANKU /szpinak duszony z czosnkiem, komosa ryżowa z suszonymi pomidorami i natką pietruszki, cebula czerwona, papryka, sos orzechowy/ 22
  • PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I ZIELONYCH OLIWEK  /komosa ryżowa z suszonymi pomidorami i natką pietruszki, papryka, cebula czerwona, domowe pikle z marchwi i pietruszki, jajko na twardo/ 21 [w]   lub bez jajka/ 19 [v]
  • ŁOSOŚ WĘDZONY Z  WARZYWAMI PIECZONYMI /warzywa pieczone w ziołach: ziemniaki, bataty, dynia  piżmowa, łosoś wędzony, ogórek kiszony, sos aioli/ 24

TALERZ MOCY = POWER BOWL

/sycący talerz pełen składników odżywczych /

  • INDYK PIECZONY W TYMIANKU & KOMOSA RYŻOWA z suszonymi pomidorami i natką pietruszki, szpinak duszony z czosnkiem, orientalny colesław z czerwonej kapusty, słupki z marchewki, rukola, cebula czerwona, sos orzechowy, sezam/ 25  
  • HUMMUS KLASYCZNY Z ZA’ATAREM, GRANATEM & AWOKADO, komosa ryżowa z suszonymi pomidorami i natką pietruszki, ogórek, domowe pikle z marchwi i pietruszki, rukola, cebula czerwona, sezam, jajko na twardo/ 25 [w] lub bez jajka/23 [v]
  • CIECIORKA DUSZONA W POMIDORACH   & PIECZONE WARZYWA (ziemniaki, bataty, dynia piżmowa w ziołach), jajko na twardo, ogórek kiszony,  cebula czerwona, rukola, sos aioli, sezam/ 24 [w]

 

buły

dostępne cały dzień

{CIABATTA/ BAJGIEL}  / z miksem sałat /

SZARPANA WIEPRZOWINA W SOSIE BBQ /łopatka wieprzowa w sosie barbeque, orientalny colesław z czerwonej kapusty, sos orzechowy/ 18 [s] 

INDYK PIECZONY & PODWÓJNY BOCZEK /pieczony boczek i indyk, pomidor, czerwona cebula, sos aioli/18 [s]   /+ extra jajko sadzone/ 20 [s]

CHEDDAR  & CHUTNEY JABŁKOWY /ser cheddar, chutney z jabłek i czerwonej cebuli, masło/ 16 [w] [s]

PASTA JAJECZNA /pasta z jajek, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, masło/13 [w]

HUMMUS KLASYCZNY /rzodkiewka, ogórek zielony, domowe pikle z marchwi i pietruszki/13 [v]

PASZTET Z SOCZEWICY & CHUTNEY JABŁKOWY  /pomidorowy pasztet z soczewicy, chutney z jabłek i cebuli czerwonej, domowe pikle z marchwi i pietruszki/ 13 [v]

PROSCIUTTO CRUDO & RUKOLA /szynka dojrzewająca prosciutto crudo, masło, rukola/ 18

ŁOSOŚ Z TWAROŻKIEM WIOSENNYM, rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, czerwonym pieprzem/ 18

desery

SŁODKOŚCI

WESOŁE BROWNIE CZEKOLADOWE [gf] [s] /na mące z migdałów z orzechami laskowymi/ 12 

CIASTA, SERNIKI, DESERY* / 9-15 (codziennie inne ciasta domowe i desery przygotowywane z najwyższej jakości składników – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

WESOŁE FIT CIASTO* [gf] [sf] [s]  12-17 (codziennie inne ciasto przygotowywane bez cukru, często w wersji wegańskiej, naturalnie bezglutenowej, naturalnie słodkie – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

CIASTKO ORKISZOWE /z masłem orzechowym i czekoladą/  9

CHIA PUDDING KOKOS & MANGO  [v] [gf] /pudding z mleka kokosowego z nasionami chia, musem mango, owocami i płatkami kokosa/  11

DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI I JOGURTEM [s][sf] /jogurt naturalny, świeże owoce oraz domowa granola (płatki owsiane, orzechy ziemne, migdały, pestki dyni, siemię lniane, śliwka suszona, jagody goji/  11  

CROISSANT NA SŁODKO (podajemy na ciepło)  /solo lub ze słodkim specjałem: domową nutelą/ domowym masłem orzechowym/ konfiturą/  9  

CROISSANTY DLA ŁASUCHA: 2 croissanty + wszystkie specjały/ 18

napoje

KAWY BIAŁE

DUŻE LATTE  13 

MEGA LATTE /na wynos/  14

FLAT WHITE  10

CAPPUCCINO/ DUŻE CAPPUCCINO 10/13

KLONOWE LATTE  /latte z syropem klonowym/ 15

  • mleko owsiane  [v]  + 3  *   syrop klonowy [v]  + 3

 KAWY CZARNE    

ESPRESSO  8  

AEROPRESS  200ml  11                         

DRIP V60 400ml  16                                  

PRZELEW  200ml   9                       

GORĄCE NAPOJE

HERBATY LIŚCIASTE  9

/parzone w w czajniczku ok.500ml /

Zielona jaśminowa/ Zimowe owoce/ Earl Grey/ Czarna Ceylon/  Biała z malinami/  Rooibos/ 

DOMOWE KAKAO na mleku 8  

  • kakao na mleku owsianym lub kokosowym [v]  10  

…………………………………………………

ZIMNE NAPOJE I SOKI

LEMONIADA DOMOWA  6/8

z cukrem lub bez  /codziennie inny smak/

ŚWIEŻO WYCISKANY SOK  300 ml 15

Pomarańcza / Grejpfrut  / Mix

KOMPOT  6/8 

WODAMINERALNA ‚KINGA PIENIŃSKA’ 6

……………………………………………………

SMOOTHIES

GREEN MONSTER  [v] [gf] [sf]  12

/szpinak, ogórek, jabłko, banan/ 

MANGO [v] [gf]  12

/mango, pomarańcza, jabłko, cytryna/

DETOX [v] [gf] [sf]  12

/pomarańcze, natka pietruszki/

………………………………………………………    

PIWO REGIONALNE

CYDR MIŁOSŁAWSKI/  12

POLSKIE PIWA KRAFTOWE / 15

…………………………………………………….

WINO

Frizzante Bianco Glera /  butelka – 750 ml / 59
Winnica: Azienda Agricola La Jara, Veneto

WINA DOMOWE

BIAŁE – Grüner Veltliner / CZERWONE – Zweigelt

Winnica: Weingut Frank, Weinviertel

kieliszek- 125 ml – 8

karafka – 500 ml – 29