śniadanie

* serwowane 7-12 / w weekend cały dzień (*nie wszystkie opcje śniadaniowe dostępne są w weekend)

JAJA NA WYPASIE wersja JESIEŃ

/2 jaja sadzone, pieczone kiełbaski wieprzowe i boczek pieczony, cieciorka w pomidorach i garam masali, rukola, oliwa, musztarda sarepska + pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 27

JAJA NA PIECZONYCH WARZYWACH [w]
/2 jaja sadzone, pieczone warzywa (bakłażan, cukinia, papryka), hummus klasyczny, pasta z soczewicy i suszonych pomidorów, rukola, oliwa + pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta)/ 19

JAJECZNICA /3 jaja przygotowywane na maśle, ze szczypiorkiem lub boczkiem + pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 12

OMLET PIECZONY WYTRAWNY* [gf] /3 jaja z dodatkami, mała sałatka/ 19{czas oczekiwania min.20 min} (*zapytaj baristę o opcje dnia) / omlety serwujemy tylko w tygodniu

OMLET NA SŁODKO Z OWOCAMI I KORZENNYM MUSEM DYNIOWYM [s] [gf] [w]
/3 jaja*, banan, owoce sezonowe, cynamon, mus dyniowy, twarożek, masło orzechowe, płatki migdałów/23{czas oczekiwania min.20 min} / omlety serwujemy tylko w tygodniu

JAJA SADZONE NA GRZANKACH Z GUACAMOLE I FETĄ [w]
/2 jaja sadzone na grzankach z chleba włoskiego – ciabatta, domowe guacamole (pasta z awokado z chilli, czosnkiem i cytryną), ser feta, pomidorki koktajlowe, rukola, oliwa z oliwek/ 23

JAJA SADZONE NA GRZANKACH Z BOCZKIEM I KUKURYDZĄ W CHILLI

/2 jaja sadzone na grzankach z chleba włoskiego – ciabatta, boczek pieczony, ziarna kukurydzy pieczone z chilli i syropem klonowym, rukola, pikantny sos chilli-majo/ 22

……………………………………………………………………………………………………….

TALERZ MIX /pieczone kiełbaski wieprzowe, bundz wędzony, pasta jajeczna, chutney sezonowy, mała sałatka: rukola, ogórki zielone, cebula czerwona, rzodkiewka, oliwa z oliwek, dukkah*
+ pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 26

/*dukkah = autorska mieszanka z ziaren (dynia, słonecznik, sezam, surowe nasiona konopii)/

HARD SET MIX = talerz mix + jajecznica z 2 jaj (z boczkiem lub szczypiorkiem)/+ kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte)/ herbata/ lemoniada/ 36

TALERZ WEGE /pieczone falafele warzywno-fasolowe, hummus klasyczny, pasta z soczewicy i suszonych pomidorów, pasta z fasoli i pieczonego czosnku, mała sałatka: rukola, ogórki zielone, cebula czerwona, rzodkiewka, oliwa z oliwek, dukkah* + pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta)/ 23 [v]

HARD SET WEGE = talerz wege + jajecznica z 2 jaj (z boczkiem lub szczypiorkiem)/+ kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte) / herbata/ lemoniada/ 33

SŁODKI TALERZ /słodkie domowe pasty: korzenne masełko dyniowe, domowa nutela, masło orzechowe, biała czekolada z migdałami, twarożek + pieczywo żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta)/ 23

HARD SET PÓŁ-SŁODKI = słodki talerz + jajecznica z 2 jaj (z boczkiem lub szczypiorkiem)/
+ kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte)/ herbata/ lemoniada/ 33 ………………………………………………………………………………………………………….

ŚNIADANIOWA MISKA MOCY Z PIECZONYM TOFU [v] [s]
/ryż brązowy, kalafior pieczony z kurkumą, tofu pieczone w orientalnej marynacie, warzywa pieczone (bakłażan, cukinia, papryka), ogórki marynowane w sosie sojowym z chilli, szczypior/ 19 …………………………………………………………………………………………………………..

OWSIANKA DNIA [s]
/płatki owsiane z owocami sezonowymi i dodatkami przyrządzane na mleku krowim[w] lub mleku kokosowym [v]/ 13 (podawane na ciepło) lub na zimno na jogurcie [w]/ 13

JAGLANKA KAKAOWO-ŚLIWKOWA [v] [s] [gf] /kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym ze śliwkami, kakao, daktylami, bananem/ ze świeżymi owocami i płatkami kokosa – podawana na ciepło /15 ……………………………………………………………………………………………………………

EXTRA DODATKI (ok.30g.) | polecamy dla urozmaicenia śniadania czy kanapki |

BOCZEK / GRILLOWANY INDYK / KIEŁBASKI WIEPRZOWE /4
JAJKO Z WOLNEGO WYBIEGU/ 2
AWOKADO/ 4 | FALAFELE (pieczone falafele warzywno-fasolowe -3szt) / 4
HUMMUS /3 | KREMOWY TWAROŻEK/ 3 | PASTA JAJECZNA/ 3 | PASTA Z SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW/ 3 PASTA Z FASOLI I PIECZONEGO CZOSNKU /3
PIKANTNY SOS CHILLI-MAJO/ 3 | MUSZTARDA /3 | SOS AIOLI /3
MASŁO ORZECHOWE/ 2 | KONFITURA/ 2 | MIÓD/ 2 | DOMOWA NUTELA/ 3 | BIAŁA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI/ 3 DODATKOWE PIECZYWO (żytnie na zakwasie lub pszenna ‚Ciabatta’) /2 | WAFLE KUKURYDZIANE / 2

lunch

* serwowane po 12 / w weekend po 14

ZESTAW NA LUNCH

• ZUPA I DANIE DNIA* + kompot/ domowa lemoniada 200ml / 24

• ZUPA I PEŁNOZIARNISTY WRAP + kompot/ domowa lemoniada 200ml / 29-32

• ZUPA I SAŁATKA + kompot/ domowa lemoniada 200ml / 32-34

SOLO

• ZUPA DNIA* /12
• DANIE DNIA* /19
• PEŁNOZIARNISTY WRAP /21-24

• SAŁATKI /24 – 26

WRAP PEŁNOZIARNISTY

/pełnoziarnista tortilla pszenna + miks sałat i wybrane dodatki/

• INDYK PIECZONY + PASTA Z SOCZEWICY

/indyk pieczony, pasta z soczewicy i suszonych pomidorów, ogórek marynowany w sosie sojowym z chilli, cebula czerwona/ 23

• FALAFEL PIECZONY + AWOKADO [v]
/pieczone falafele warzywno-fasolowe, pasta z fasoli

i pieczonego czosnku z natką pietruszki, awokado,świeży ogórek/ 21

• SZARPANA WIEPRZOWINA W SOSIE BBQ
+ KUKURYDZA SŁODKO-PIKANTNA
/łopatka wieprzowa wolno pieczona w sosie bbq, brązowy ryż, ziarna kukurydzy w syropie klonowym
z chilli, cebula czerwona, pikantny sos chilli-majo/ 24

SAŁATKI / MISKI MOCY

• INDYK PIECZONY + PIECZONE WARZYWA/miks sałat, pierś z indyka pieczona w tymianku, pieczone warzywa (bakłażan, cukinia, papryka), ogórek świeży, czerwona cebula, oliwa z oliwek, dukkah*, pieczywo/ 26

• TOFU PIECZONE + KALAFIOR W KURKUMIE
Z RYŻEM BRĄZOWYM [v] /miks sałat, ryż brązowy, kalafior pieczony z kurkumą, tofu pieczone w orientalnej marynacie, ogórek marynowany w sosie sojowym z chilli, cebula czerwona, oliwa z oliwek, dukkah*/ 24
/*dukkah = nasza autorska mieszkanka ziaren (dynia, słonecznik, sezam, surowe nasiona konopii)

 

 

buły

dostępne cały dzień

{CIABATTA}  (kanapka z dodatkami i miksem sałat)

SZARPANA WIEPRZOWINA & OGÓREK ZIELONY [s] /łopatka wieprzowa wolno pieczona w sosie bbq, pikantny sos chilli-majo, świeży ogórek, cebulka czerwona/ 18

INDYK GRILLOWANY & PODWÓJNY BOCZEK [s] /pieczony boczek i indyk, pomidor, czerwona cebula, sos aioli/18 [s] /+ extra jajko sadzone/ 20 [s]

PASTA JAJECZNA [w] /masło, pasta z jajek ze szczypiorkiem, ogórek świeży, rzodkiewka/ 13

BUNDZ WĘDZONY & SEZONOWY CHUTNEY [w] /masło, wędzony ser bundz, sezonowy chutney/ 16

PASTA Z SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW [v] /pasta z soczewicy i suszonych pomidorów, awokado,świeży ogórek, cebulka czerwona, rukola/ 15

desery

SŁODKOŚCI

WESOŁE BROWNIE CZEKOLADOWE [gf] [s]
/na mące z migdałów z orzechami laskowymi/ 12

CIASTA, SERNIKI, DESERY* / 9-15
(codziennie inne ciasta domowe i desery przygotowywane z najwyższej jakości składników – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

WESOŁE FIT CIASTO* [gf] [sf] [s] 12-17
(codziennie inne ciasto przygotowywane bez cukru, często w wersji wegańskiej, naturalnie bezglutenowej, naturalnie słodkie – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

DOMOWY BATON OWSIANY

/z żurawiną, białą czekoladą i migdałami/ 11

CHIA PUDDING KOKOS & MANGO [v] [gf]
/pudding z mleka kokosowego z nasionami chia, musem mango, owocami i płatkami kokosa/ 11

DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI I JOGURTEM [s] /jogurt naturalny, świeże owoce oraz domowa granola (płatki owsiane, orzechy ziemne, migdały, pestki dyni, siemię lniane, śliwka suszona/ 11

CROISSANT NA SŁODKO (podajemy na ciepło)
/solo lub ze słodkim specjałem: domową nutelą/ białączekoladą z migdałami/ masłem orzechowym/ konfiturą/ 9

CROISSANTY DLA ŁASUCHA:
2 croissanty + 3 wybrane specjały/ 18 ……………………………………………………….

LEGENDA

  • *  OPCJE DNIA – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę

  • *  PIECZYWO: żytnie na zakwasie oraz chleb pszenny włoski z

    tradycyjnych lokalnych piekarni

  • *  JAJKA: używamy tylko jajek ‚1’ z wolnego wybiegu

    [sf] BEZ DODATKU CUKRU (SUGAR FREE)
    [v] DANIE WEGAŃSKIE | [w] DANIE WEGETARIAŃSKIE [gf] DANIE NATURALNIE BEZGLUTENOWE
    [s] NASZA SPECJALNOŚĆ

napoje

KAWY BIAŁE

DUŻE LATTE /13
MEGA LATTE (na wynos) /14
FLATWHITE /10
CAPPUCCINO/ DUŻE CAPPUCCINO / 10/13ICE LATTE (espresso, lód, zimne mleko) /13KLONOWE LATTE (/latte z syropem klonowym) /15

  • *  mleko owsiane [v] + 3

  • *  syrop klonowy [v] +

 KAWY CZARNE   

ESPRESSO (doppio) /8
AEROPRESS ok.200ml /11
DRIP V60 ok.400ml /16
PRZELEW 200ml /9 lub 300 ml /13,5
ESPRESSO TONIC (espresso + lód + tonic Fever Tree®+ pomarańcza) /16

GORĄCE NAPOJE

HERBATY LIŚCIASTE  9

/parzone w w czajniczku ok.500ml /

Zielona jaśminowa/ Zielona z owocami/ Earl Grey/ Czarna Ceylon/  Biała z malinami/  Rooibos/ Mięta

DOMOWE KAKAO na mleku 8  

  • kakao na mleku owsianym lub kokosowym [v]  10  

DOMOWY NAPÓJ CYTRYNOWO-IMBIROWY /9

/autorski napar z imbiru i kurkumy z cytryną, miodem i korzennymi przyprawami/ 200ml

…………………………………………………

 

ZIMNE NAPOJE I SOKI

LEMONIADA DOMOWA  6/8

z cukrem lub bez  /codziennie inny smak/

ŚWIEŻO WYCISKANY SOK  300 ml 15

Pomarańcza / Grejpfrut  / Mix

KOMPOT  6/8 

WODAMINERALNA ‚KINGA PIENIŃSKA’ 6

……………………………………………………

SMOOTHIES

GREEN MONSTER  [v] [gf] [sf]  12

/szpinak, ogórek, jabłko, banan/ 

MANGO [v] [gf]  12

/mango, pomarańcza, jabłko, cytryna/

DETOX [v] [gf] [sf]  12

/pomarańcze, natka pietruszki/

………………………………………………………    

PIWO REGIONALNE

CYDR MIŁOSŁAWSKI/  12

POLSKIE PIWA KRAFTOWE / 15

…………………………………………………….

WINO

BIAŁE: ESMERALDA – MOSCATEL/ GEWURZTRAMINER

– VIÑA ESMERALDA / Torres/ Hiszpania

CZERWONE: PRIMITIVO PUGLIA ORGANIC

– 12 e mezzo/ Organic Primitivo Puglia IGP/ Vervaglione/ Włochy

kieliszek 125 ml/ 14 karafka 500 ml /38 butelka 750ml/ 53

DESKA PRZEKĄSEK NA MIŁY WIECZÓR ❤- polecana dla dwojga:

/wybór regionalnych serów (150g.), domowy chutney sezonowy + domowe grissini, oliwki kalamata,orzechy/ 35