śniadanie

* serwowane 7-12 / w weekend cały dzień

JAJA NA WYPASIE wersja LATO

/2 jaja sadzone, pieczone kiełbaski wieprzowe i boczek pieczony, fasolka w pikantnej salsie pomidorowo-paprykowej, domowe ogórki małosolne, rukola, oliwa, musztarda miodowa + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 27  

JAJA NA PIECZONYCH MŁODYCH ZIEMNIAKACH [w]

/2 jaja sadzone, młode ziemniaki pieczone w za’atarze, hummus klasyczny, pasta z pieczonej papryki z orzechami włoskimi, domowe ogórki małosolne, rukola, oliwa + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta)/  19 

JAJECZNICA  /3 jaja przygotowywane na maśle, ze szczypiorkiem lub boczkiem 

+ pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 12

OMLET PIECZONY WYTRAWNY* [gf]  /3 jaja z dodatkami, mała sałatka/ 19

{czas oczekiwania min.20 min}  (*zapytaj baristę o opcje dnia)

OMLET NA SŁODKO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM [s] [gf] [w]

/3 jaja*, banan, świeże owoce sezonowe, mus truskawkowy, twarożek, masło orzechowe, cynamon, 

płatki migdałów/ 23    {czas oczekiwania min.20 min}

JAJA SADZONE NA GRZANKACH Z GUACAMOLE I FETĄ [w]

/2 jaja sadzone na grzankach z chleba włoskiego – ciabatta, domowe guacamole (pasta z awokado z chilli, czosnkiem i cytryną), ser feta, pomidorki koktajlowe, rukola, oliwa z oliwek/ 23

JAJA SADZONE NA GRZANKACH Z BOCZKIEM I POMIDORAMI

/2 jaja sadzone na grzankach z chleba włoskiego – ciabatta, boczek pieczony, pomidory świeże, rukola, sos aioli/ 22

……………………………………………………………………………………………………….

TALERZ MIX /pieczone kiełbaski wieprzowe, pikantna salsa paprykowo-pomidorowa, ser cheddar, 

pasta jajeczna, domowe ogórki małosolne, cebula czerwona, rzodkiewka, rukola 

+ pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta), masło/ 26

HARD SET MIX = talerz mix + jajecznica z 2 jaj  (z boczkiem lub szczypiorkiem)/

  • kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte)/ herbata/ lemoniada/ 36 

TALERZ WEGE /pieczone falafele warzywno-fasolowe, sos miętowy, hummus klasyczny, pasta z pieczonej papryki z orzechami włoskimi, domowe ogórki małosolne, cebula czerwona, rzodkiewka, rukola

 + pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenne (ciabatta)/ 23 [v] 

HARD SET WEGE = talerz wege + jajecznica z 2 jaj (z boczkiem lub szczypiorkiem)/ 

  • kawa (przelew, espresso, flat white, cappuccino, latte) / herbata/ lemoniada/ 33

…………………………………………………….……………………………………………………

OWSIANKA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI [s] 

/płatki owsiane z owocami sezonowymi i płatkami migdałów przyrządzane na mleku*/ 11  

lub mleku kokosowym* [v]/ 13  *(podawane na ciepło) lub na jogurcie/ 13

SŁONECZNY SMOOTHIE BOWL

/banan, pomarańcze, brzoskwinie, morele suszone na słońcu, kurkuma, kasza jaglana, płatki migdałów, gryka ekspandowana, owoce sezonowe  – podawany na zimno/ 19 [v] [gf] [sf]

…………………………………………………….……………………………………………………

ŚNIADANIOWA MISKA MOCY [w] [gf] [s]

/miks kasz (jaglana, komosa ryżowa) z soczewicą czerwoną, limonką, natką pietruszki i oliwą z oliwek, awokado, ogórki małosolne, rzodkiewka, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa, rukola, jajko sadzone, kiełki rzodkiewki, dukkah* / 19   (*dukkah = nasza autorska mieszkanka ziaren (dynia, słonecznik, sezam, surowe nasiona konopii)

GRZANKI Z SEREM HALLOUMI I POMIDORAMI [w] [s]

/grzanki z chleba włoskiego – ciabatta, pesto bazyliowe, pieczony ser halloumi, pomidory, rukola/ 22

…………………………………………………….…………………………………………………

EXTRA DODATKI (ok.30g.)  | polecamy dla urozmaicenia śniadania czy kanapki |

BOCZEK /  GRILLOWANY INDYK  /  KIEŁBASKI WIEPRZOWE / 4

JAJKO Z WOLNEGO WYBIEGU/ 2 

AWOKADO/ 4 

SER FETA/ 5 | SER HALLOUMI/ 4 

HUMMUS /3 | KREMOWY TWAROŻEK/ 3 |  PASTA JAJECZNA/ 3 |  PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW WŁOSKICH/ 4

SOS MIĘTOWY/ 3 [v] |  SOS AIOLI/ 3 [w] 

MASŁO ORZECHOWE/ 2  | KONFITURA/ 2 | MIÓD/ 2 |  DOMOWA NUTELA/ 3

DODATKOWE PIECZYWO (pszenno-żytnie na zakwasie lub pszenna ‚Ciabatta’) /2 |  WAFLE KUKURYDZIANE / 2

lunch

* serwowane po 12 / w weekend po 14

ZESTAW NA LUNCH

  • ZUPA I DANIE DNIA* 
  • + kompot/ domowa lemoniada/ 24
  • ZUPA I PEŁNOZIARNISTY WRAP 
  • + kompot/ domowa lemoniada/ 28-32
  • ZUPA I SAŁATKA 
  • + kompot/ domowa lemoniada/ 30-34

SOLO

  • ZUPA DNIA*  /12                                                          
  • DANIE DNIA*  /19 
  • PEŁNOZIARNISTY WRAP  /19-24
  • SAŁATKI /22 – 26       

/*zapytaj baristę lub sprawdź na tablicy/   

 

WRAP PEŁNOZIARNISTY 

/pełnoziarnista tortilla pszenna + miks sałat i wybrane dodatki/

  • INDYK GRILLOWANY + LETNI COLESŁAW /indyk grillowany, pasta z pieczonej papryki z orzechami włoskimi, letni colesław z młodej kapusty z nasionami konopii, czerwona cebula/  23 
  • FALAFEL PIECZONY + SOS MIĘTOWY [v] /pieczone falafele warzywno-fasolowe, świeże ogórki, czerwona cebula, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki, sos miętowy/ 19
  • SZARPANA WIEPRZOWINA W SOSIE BBQ /łopatka wieprzowa wolno pieczona w sosie bbq, domowe ogórki małosolne, cebula czerwona, musztarda miodowa/  24

SAŁATKI

/miks sałat + *dukkah = nasza autorska mieszkanka ziaren (dynia, słonecznik, sezam, surowe nasiona konopii) oraz wybrane dodatki)

  • INDYK GRILLOWANY + FETA GRECKA /miks sałat, pierś z indyka grillowana, pomidory, świeży ogórek, czerwona cebula, zielone oliwki, ser feta, dukkah*, oliwa z oliwek + pieczywo/ 26  
  • MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE + JAJKA [w] /miks sałat, młode ziemniaczki pieczone z za’atarem, 2 jajka na pół-twardo, domowe ogórki małosolne, rzodkiewka, cebula czerwona, kiełki rzodkiewki, dukkah*, sos aioli/ 22
  • SER HALLOUMI + MIKS KASZ [w] /miks sałat, miks kasz (jaglana, komosa ryżowa) z soczewicą czerwoną, limonką, natką pietruszki i oliwą z oliwek, pieczony ser halloumi, pomidory, cebula czerwona, dukkah*, pesto bazyliowe/ 24 

buły

dostępne cały dzień

{CIABATTA/ BAJGIEL}  

SZARPANA WIEPRZOWINA & LETNI COLESŁAW [s]

/łopatka wieprzowa wolno pieczona w sosie bbq, letni colesław z młodej kapusty z nasionami konopii, pikantna salsa paprykowo-pomidorowa, miks sałat / 18

INDYK GRILLOWANY & PODWÓJNY BOCZEK [s]

/pieczony boczek i indyk, pomidor, czerwona cebula, sos aioli, miks sałat/18 [s]   /+ extra jajko sadzone/ 20 [s]

PASTA JAJECZNA /pasta z jajek, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, masło, miks sałat/13 [w]

HUMMUS KLASYCZNY & OGÓREK MAŁOSOLNY 

/hummus, ogórki małosolne, kiełki rzodkiewki/ 13 [v]

INDYK GRILLOWANY  & LETNIE WARZYWA

/grillowany indyk, pomidory, ogórki małosolne, cebula czerwona, rukola, sos aioli/ 18

desery

SŁODKOŚCI

WESOŁE BROWNIE CZEKOLADOWE [gf] [s] /na mące z migdałów z orzechami laskowymi/ 12 

CIASTA, SERNIKI, DESERY* / 9-15 (codziennie inne ciasta domowe i desery przygotowywane z najwyższej jakości składników – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

WESOŁE FIT CIASTO* [gf] [sf] [s]  12-17 (codziennie inne ciasto przygotowywane bez cukru, często w wersji wegańskiej, naturalnie bezglutenowej, naturalnie słodkie – sprawdź w witrynce lub zapytaj baristę)

CIASTKO ORKISZOWE /z masłem orzechowym i czekoladą/  9

CHIA PUDDING KOKOS & MANGO  [v] [gf] /pudding z mleka kokosowego z nasionami chia, musem mango, owocami i płatkami kokosa/  11

DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI I JOGURTEM [s][sf] /jogurt naturalny, świeże owoce oraz domowa granola (płatki owsiane, orzechy ziemne, migdały, pestki dyni, siemię lniane, śliwka suszona/  11  

CROISSANT NA SŁODKO (podajemy na ciepło)  /solo lub ze słodkim specjałem: domową nutelą/ domowym masłem orzechowym/ konfiturą/  9  

CROISSANTY DLA ŁASUCHA: 2 croissanty + wszystkie specjały/ 18

napoje

KAWY BIAŁE

DUŻE LATTE  13 

MEGA LATTE /na wynos/  14

FLAT WHITE  10

CAPPUCCINO/ DUŻE CAPPUCCINO 10/13

KLONOWE LATTE /latte z syropem klonowym/ 15

  • mleko owsiane  [v]  + 3  *   syrop klonowy [v]  + 3

 KAWY CZARNE    

ESPRESSO  8  

AEROPRESS  200ml  11                         

DRIP V60 400ml  16                                  

PRZELEW  200ml   9        

GORĄCE NAPOJE

HERBATY LIŚCIASTE  9

/parzone w w czajniczku ok.500ml /

Zielona jaśminowa/ Zielona z owocami/ Earl Grey/ Czarna Ceylon/  Biała z malinami/  Rooibos/ 

DOMOWE KAKAO na mleku 8  

  • kakao na mleku owsianym lub kokosowym [v]  10  

…………………………………………………

ZIMNE NAPOJE I SOKI

LEMONIADA DOMOWA  6/8

z cukrem lub bez  /codziennie inny smak/

ŚWIEŻO WYCISKANY SOK  300 ml 15

Pomarańcza / Grejpfrut  / Mix

KOMPOT  6/8 

WODAMINERALNA ‚KINGA PIENIŃSKA’ 6

……………………………………………………

SMOOTHIES

GREEN MONSTER  [v] [gf] [sf]  12

/szpinak, ogórek, jabłko, banan/ 

MANGO [v] [gf]  12

/mango, pomarańcza, jabłko, cytryna/

DETOX [v] [gf] [sf]  12

/pomarańcze, natka pietruszki/

………………………………………………………    

PIWO REGIONALNE

CYDR MIŁOSŁAWSKI/  12

POLSKIE PIWA KRAFTOWE / 15

…………………………………………………….

WINO

Frizzante Bianco Glera /  butelka – 750 ml / 59
Winnica: Azienda Agricola La Jara, Veneto

WINA DOMOWE

BIAŁE – Grüner Veltliner / CZERWONE – Zweigelt

Winnica: Weingut Frank, Weinviertel

kieliszek- 125 ml – 8

karafka – 500 ml – 29

SZPRYCER Z SYROPEM Z BZU

/białe wino, syrop z bzu, woda gazowana, świeże owoce/

kieliszek – ok. 250 ml  /9

karafka – ok. 700 ml /30